JORMA PIIPON KIRJAT

ETUSIVU  KIRJAT  TILAAMINEN  BLOGI  RUNOT  LEHTIARTIKKELIT  GALLERIA


KIRJAT

Kirjat 1 - 4

Kirja 1  (pain. loppu)

Sinisillä säkeillä

”Sinisillä säkeillä”, ISBN-978-952-67084-1-6, 94 sivua, ensimmäiseen osaan
”Keskiyön aurinko”, aiheet ovat tulleet eri vuodenajoissa luonnossa tapahtuvista
muutoksista ja niiden tuomista ajatuksista.
Toiseen osaan ”Kaunis eilinen”, aiheet ovat tulleet erilaisista tilanteistaja
muistoista, joita on tullut maustettua fiktiivisillä ajatuksilla. Sitä maustamista
näiden runojen tekeminen lopulta on.


Kirja 2  (pain. loppu)

Rakkauden säkeillä

”Rakkauden säkeillä”, ISBN-978-952-67084-2-3, 108 sivua, ensimmäiseen osaan 
”Lumivalkoinen”, olen koonnut aiheet pääasiassa miehen ja naisen 
keskinäisestä rakkaudesta.       
Toiseen osaan ”Hengen tuulet”, olen koonnut aiheet hengellisen elämän 
ja uskonnon alueelta. Rakkauteen nekin tavalla tai toisella liittyvät.     
Tässä kokoelmassa voi tutustua molempiin ja tehdä vaikka vertailuja - 
löytyisikö niissä mitään yhtäläisyyttä? Molempia olen käsitellyt kokoelman
nimen mukaan säkeiden muodossa.


Kirja 3  (pain. loppu)

Säkeillä sanottuna

”Säkeillä sanottuna”, ISBN-978-952-67084-3-0, 88 sivua, ensimmäiseen osaan
”Keskeneräinen”, olen koonnut aiheet, jotka käsittelevät ihmisenä
olemista; toiveita, haaveita, unelmia, ikävää, kaipausta, pettymyksiä ja surua.
Toiseen osaan ”Sanoja vain”, olen koonnut aiheet elämän ja arjen keskellä tapahtuvista asioista.


Kirja 4  (16.00 €)   12,00 €

Valoa ja varjoja

”Valoa ja varjoja", ISBN-978-953-67084-0-9, 104 sivua, käsittelee elämässäni tapahtuneita asioita,
kahdeksankymmenluvun lopun ja vuosituhannen vaihtumisen välisenä aikana.

" ... Haluan kertoa, miten tämän sairauden ja sen mukanaan tuoman rajun elämänmuutoksen on kokenut keski-ikäinen kristillisiin elämänarvoihin luottava entinen perheenisä ... Jos näistä kokemuksistani on apua edes yhdelle sairaudessa kamppailevalle ja mahdollisesti itsetuhoa suunnittelevalle lähimmäiselle, on tämä kannattanut tehdä ..."
      " ... Jotkut ovat yrittäneet selittää tällaista keski-iän kriisillä ja aikakauslehdistä sain lukea johdatusta, kun tutustuminen oli tapahtunut kirkossa? Yritykseksi ovat jääneet. Ei mustaa voi selittää hyvällä tahdollakaan vaikeaksi, eikä valhetta totuudeksi ..."  
      " ... Miksi en uskaltanut antaa tunteiden viedä lähempään tuttavuuteen? ... Oma tunne-elämäni ei ollut siihen valmis ... Hän antoi ja jätti lyhyen matkan elämästään minulle muistoksi muistojen joukkoon. Muistojen, jolla oli jokin tarkoitus. Tarkoitus vahvistaa ja tukea miehistä itsetuntoa, joka oli saanut kovan kolauksen ..."
      " ... Ensimmäisen sairaslomaviikon lääkärintodistuksessa oli diagnoosina vielä jokin tunnistamaton sairaus tai uupumus. Tällä toisella vastaanottokäynnillä lääkäri kertoi, mikä sairaus minulla oli. Työuupumus yhdessä muiden syiden kanssa oli johtanut sairauteen, johon tulee suhtautua vakavasti. Sairaus oli masennus ..."
      " ... Huomasin itsessäni pikkuhiljaa tapahtuneen muutoksen parempaan. Elämääni oli alkanut tulla asioita, joille saattoi nauraa ja laskea leikkiä. Saattoi nauraa jopa itselleen ja omalle elämäntilanteelle...Voisiko tämä jo olla merkki siitä, että sairauteni ja myös tunne-elämäni olisi vihdoinkin kääntymässä parempaan suuntaan? ..."
      " ... Olenko itse päässyt sairauden varjosta valoon? Valoon, joka pitkän ajan jälkeen näyttäisi olevan edelleen olemassa. Jos en vielä aivan kokonaan, niin ainakin varjosta valoa kohti. Valoa, joka antaisi tuleville päiville suunnan ja tarkoituksen ..."

 
Kirja 5  (16,00 €)   12,00 €

Pärekattotalkoot

"Pärekattotalkoot", ISBN-978-953-67084-4-7, 126 sivua, kertoo romaanin muodossa kotikyläni elämästä 60- luvulla.
Tarinat ovat osaksi kuvitteellisia, osaksi todellisia ja tyypillisiä tuohon aikaan kuuluvia.

” ... Toista päätä sanotaan ala-pääksi, vaikka se on Suomen kartalla ylempänä, eli pohjoispäässä ... Sitä, miksi näin on, ei tiedetä. Nimityksestä ei kuitenkaan koskaan riitaa ole tullut. Riitelemisen aiheita on muutenkin aivan tarpeeksi. Olihan hyvä olla sitten varalta joku riitelemisen aihe, jos muissa asioissa olisi päästy yhteisymmärrykseen ...”
      ” ... Kylässä on kaksi kauppaa. Kaksihan niitä täytyy olla. Toiset käyvät toisessa ja toiset toisessa. Kommunisteille on omat tavarat ja maalaisliittolaisille omat tavarat. Tavarat eivät saa mennä sekaisin. Niistähän voisi tuo aate vaikka tarttua. Ja ainahan se oman aatteen ja kaupan kahvi paremmalta maistuu kuin vieraan aatteen ja kaupan kahvi ...”
      " ... Mutta eivät nuo saarnamiehet tätä kylää saaneet tehtyä húrskaaksi mitenkään. Osa porukasta juopotteli joka viikko. Joskus kiersivät hevosella pitkin kylää ja yrittivät houkutella mukaan raittiitakin miehiä. Joistakin taloista saivat sitten sellaisen lähdön, että eivät tienneet minne päin hevonen heitä lähti viemään ... Kotiin päin se hevonen usein sitten porukan vei ..."
      " ... Koulun pojat olivat jo kyllästyneet sen ainaisiin isänmaallisiin puheisiin, puhumattakaan aamuhartauden puheista ... Kuinka talvisodassa Jumala oli ollut meidän puolella ja pysäyttänyt vihollisen hankeen ja pakkaseen ... Varmaan harmitti, kun oli ollut vielä niin nuori, ettei päässyt rintamalle isänmaata puolustamaan. Poikien mielestä olisi saanut joutua sinne ja vielä parempi, jos olisi kaatunut ..."
      " ... Äidillä on vähän ikävä possua, kun koko kesän ja syksyn oli sille huoliaan kertonut. Possu oli jaksanut kuunnella, kun sitä oli jollakin kepillä rapsuttanut samalla. Välillä possu oli vastannut niin kuin olisi hyvin ymmärtänyt äidin asioita. Joulukinkun paistoasioista ei äiti tietenkään ollut voinut puhua mitään ..."
      ”  ... Tuo politiikka lopulta onkin vain sellainen purkautumiskanava, kun johonkin sitä pitää saada purkaa, kun ottaa päähän. Toisesta puolueesta ja etenkin kylällä olevista kannattajista syyllisiä on helppo löytää. Omasta puolueessa kun ei mitään huonoa voi olla. Silti omaan joukkoonkin mahtuu aina joku tyhmempi, mutta kestettävä se vain on ..."


Kirja 6  (13,00 €)   8,00 €

Auringon silta

”Auringon silta”, ISBN-978-952-67084-6-1, 102 sivua, ensimmäiseen osaan
”Siellä jossakin”, aiheet ovat eri vuodenaikoihin ja eri paikkoihin liittyviä ajatuksia.
Toiseen osaan ”Kerro kuiskaten”, aiheet ovat henkilöiden välisiin suhteisiin liittyviä asioita.
Kolmanteen osaan ”Pieniä toiveita”, aiheet ovat elämän kulkuun yleisesti kuuluvia asioista.
Arvostelu kirjasta Heidi Rundgrenin kirjoittajablogissa "Rakastuin runoon".


Kirja 7  (pain. loppu)

Kiltti ja kipeä

"Kiltti ja kipeä", ISBN-978-952-67084-6-1, 70 sivua, kertoo lääkevahigon
tapahtumien kulun eri osapuolien kanssa käymäni kirjeenvaihon pohjalta.

” ... Hankalia tilanteita hoitosuhteessa syntyy, kun on onnistunut vahingokseen saamaan väärän diagnoosin. Sen muuttaminen, jos siinä yleensä potilas onnistuu, on vaikea prosessi. Minulla meni melkein viisi vuotta. Potilas-lääkärisuhde epätasa-arvoisuutensa vuoksi on monella tapaa haavoittuva. Jos potilas menee valmiin diagnoosin kanssa lääkäriin, siinä voi käydä huonosti. Potilaalla on taipumus miellyttää lääkäriä varsinkin osastohoidossa, ettei hänestä tule niin sanottu hankala tapaus ...”
      ” ... Haluan kirjassani tuoda esille, kuinka tärkeää on seurata lääkehoidon aloituksessa ja hoidon aikana potilaan elimistössä tapahtuvia seuraamuksia. Haitat voivat olla yksilöllisiä. Lääkeyhtiön lääkärin mukaan sama lääke voi aiheuttaa toiselle sitä haittaa, jonka hoitoon sitä toiselle käytetään. Henkilökunta uskoo usein vain painettua sanaa, eikä potilaan huomautuksia. Jos painettu sana ei haitasta varoita, ei haittaa virallisesti ole olemassa ...”
      ” ... On todella valitettavaa että terveydenhuollon ammattilaiset eivät usko potilaan huomautusta haitasta! Heitä nimenomaisesti kehotetaan Lääkelaitoksellekin ilmoittamaan erityisesti sellaisista haittavaikutuksista, jotka ovat odottamattomia (eli poikkeavat laadultaan tai voimakkuudeltaan lääkkeen valmisteyhteenvedossa mainituista) ..."
(Lääkelaitos, Lääketurvaosasto, Ylilääkäri)


Kirja 8  (16,00 €)   12,00 €

Valoa ja voimaa

"Valoa ja voimaa", ISNB-978-952-67255-0-5, 111 sivua,  kertoo työstäni sähköyhtiössä
neljälle eri vuosikymmenelle ajoittuvien voimalaitos ja kytkinlaitosprojektien mukaan.

" ... Kahdeksankymmenluvun lopulla tapahtui yrityksissä kaikkialla sama asia, eli yhtiöittäminen ... Jokainen yhtiö tai yksikkö vastasi toiminnastaan tulosvastuullisesti. Tästä tuli seurauksena, että kaikki budjetoi toimintansa oman yksikön tarpeiden mukaan. Nyt jouduttiin myös yhteisten projektien suunnittelut ensin tilaamaan ja sitten tarjoamaan ..."
      ” ... Mutta, koko yön oli satanut, ensin vettä ja sitten lunta. Tämä tarkoitti sitä, että järvet olivat nousemassa ohi säännöstelyn ylärajan. Vettä ei olisi saatu ohi riittävästi muualta, kuin voimalaitoksen läpi. Tulvavesien ohijuoksutusta ei olisi ehditty järjestää säännöstelyjärvistä vanhaa jokiuomaa pitkin. Olisi tullut melkoiset tulvat ja osa padoista olisi murtunut. Olisi päästy lehtien otsikoihin ...”
      " ... Kattilasuojia koestettaessa ja yleensä koestettaessa laitos usein menee alas. Niin nytkin kävi, ja sille kokeelle tuli sitten hintaa. Siitä kuulimme pääkonttorilta ... Suojat oli kuitenkin koestettava käyttöönotossa, etteivät ne toimi turhaan tai jätä toimimatta tarvittaessa käytön aikana. Se on helppo moittia ja antaa ohjeita toimistopöydän takaa. Eri asia, kun joutuu vastaamaan laitoksen suojien toimivuudesta ..."
      " ... Yhtiössä oli päädytty järjestelyihin, jolla sähköntuotanto ja jakelu eriytettiin omiksi yhtiöiksi ... Tehtäväni tuli olemaan pohjoisen alueen suunnittelutehtävät ja koko yhtiön käyttöönottojen ja koestusten suorittaminen. Käytännössä se tarkoitti jälleen matkustamista ympäri Suomea ..."
      " ...Sähkömiehet ovat omalta osaltaan halunneet ja edelleen haluavat tehdä osuutensa yhteiskunnan hyväksi. Mediassa tätä puolta ei koskaan edes käsitellä ... Mistä se sähkö sinne pistorasiaan tulee? Sitä eivät vain nämä tyhjänpuhujat edes ajattele ... Se sähkö, mikä sieltä tulee, ei tule sinne itsestään. Se on joka hetki tehtävä jossakin. Sähkön toimitus kuluttajalle tapahtuu valon nopeudella, eikä se ehdi olla varastossa yhtään ..."


Kirja 9  (16,00 €)   12,00 €

Muutoksen aika

 "Muutoksen aika", ISBN-978-952-67255-1-2, 127 sivua, kertoo suurista ikäluokista, jotka ovat osaltaan 
olleet tekemässä suurimpia yhteiskunnallisia muutoksia kuin mitkään sukupolvet aikaisemmin.

" ... Lukuaineita olivat nuo perinteiset; laulu, leikki, laskento ja lisäksi kirjoitus sekä lukeminen. Sama opettaja opetti luonnollisesti kaikkia aineita. Kouluun tultaessa kukaan ei osannut mitään, ei lukea, ei laskea muuta kuin mäkeä jokitörmissä ... "

" ... Rautalangasta se alkoi. Ensimmäinen rautalankaläpimurron tehnyt kappale taisi Suomessa olla The Sounds-yhtyeen Emma. Se oli tuttu kansansävelmä, mutta nyt se soi aivan uudella tavalla sähkökitaroilla instrumentaaliesityksenä ...Varsinainen paukku tuli kuitenkin Brittein saarilta. The Beatles aloitti uudenlaisen musiikin ja uudenlaisen nuorisokulttuurin ..."
      " ... 1960- lukua voidaan sanoa suurten ikäluokkien suurten muutosten vuosikymmeneksi. Suuret ikäluokat tulivat ensin teini-ikään ja sitten nuoriksi aikuisiksi. Suuret ikäluokat ravistivat silloin perinteisiä elämisen ja yhteiskunnan arvoja kaikilla rintamilla ... "
      " ... Ulkopoliittisesti 1970-luvusta on paljastunut erittäin voimakas ja herkeämätön painostus, jota Neuvostoliitto harjoitti niin sanotussa puolueettomuuskysymyksessä ...1970-lukua leimasi sosialismin ja kapitalismin jalo kilpa. Presidentti Kekkonen sanoi, että jos kaikki muut maat muuttuvat kommunistisiksi, niin Suomi pysyy perinteisessä pohjoismaisessa kansanvaltaisessa kapitalismissaan, jos Suomen kansa näin tahtoo ..."
      " ... Elokuussa 1997 levisi maailmaa kohauttanut suru-uutinen prinsessa Dianan kuolemasta. Diana ja hänen egyptiläinen miesystävänsä Dodi Al-Fayed pakenivat pariisilaisen hotellin Ritzin sivuovesta tarkoituksenaan välttää paparazzit, jotka olivat leiriytyneet hotellin eteen saadakseen kuvia kuuluisasta parista ... "
      " ... Kolmannen kokemuksen mukaan suomalaiset sodanjälkeiset sukupolvet ovat Euroopan huonoimmin käyttäytyviä ihmisiä. Törppöjä on toki muuallakin ja 1960-luku höllensi moraalia kaikkialla. Silti 1960-luvun auktoriteettikapina ja vanhempien halveksunta tuhosivat toista ihmistä kunnioittavan käytöksen erityisen tehokkaasti juuri Suomesta ... "

" ... Ystävyydestä eräs ystävä kirjoitti minulle: ”Ihmiset tulevat elämääsi jonkin syyn takia, pieneksi hetkeksi tai loppuelämäksi ... Ehkä he opettavat tai näyttävät sinulle jotain, mitä et ikinä olisi tehnyt tai tiennyt ilman heidän apuaan ... Sanotaan että rakkaus on sokea, mutta ystävyys näkee asiat selkeästi ..."

"Ovatko edellä kuvaamani henkilökohtaiset tuntemukset tyypillisiä meille suurille ikäluokille? Sanotaan, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa onnellista lapsuutta. Sen voi aloittaa vaikka yhdessä lastenlapsien kanssa ..."


Kirja 10  (16,00 €)   12,00 €

Oulun luontokuvakirja

"Oulun luontokuvakirja", ISBN-978-952-67255-2-9, 83 sivua, kooltaan 19x26 cm, sisältää 162 kpl 10x15 cm kuvaa.
Kuvat ovat vuosilta 2008, 2009 ja 2010 ja otettu keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella. Keskustan kuvat on otettu kesällä. 
Pääpaino kuvissa on Kuivajärven, Pyykösjärven, Oulun Yliopiston puutarhan ja Keskustan luontokohteissa.
     Oulu tunnetaan teknologiakaupungin maineesta. Oulussa on myös kaunista luontoa nähtävillä asuinalueiden lähellä ja keskellä.
Oulun Sanomat, "Oulun järvet pääsevät esille luontokuvakirjassa".
Pohjolan Työ, "J P kuvasi kirjaksi kaupunkiluonnon kaudeuden".


Kirja 11  (13,00 €)   8,00 €

Pilvilinna

"Pilvilinna”, ISBN-978-952-76255-3-6, ensimmäiseen osaan ”Vuoden varrelta”, aiheet ovat eri vuodenaikoina
tulleiden
ajatusten ja kokemusten kautta tulleita tarinoita, kerrottuna runojen muodossa.
Toiseen osaan ”Vaihtuvat päivät”, kertovat nimen mukaan siitä, että päivät saattavat olla mitä erilaisia.
Kolmanteen osaan ”Lahjaksi sinulle”, on koottu erilaisia ystävyys- pari- ja yleensä ihmissuhteisiin liittyviä tarinoita.
Ja niitä maailmassa riittää, niin kauan kuin meitä ihmisiä riittää.
Neljännesä osassa ”Matkalla”, ollaan nimen mukaan matkalla ja matkalla yleensä
sattuu, tapahtuu, kokee ja näkee kaikenlaista.


Kirja 12   (16,00 €)   12,00 €

Kotikylän Paavo

"Kotikylän Paavo", ISBN-978-952-76255-4-3, 166 sivua, kertoo 60- ja 70 lukujen maaseudunnuorista, joista useat joutuivat lähtemään
toimeentulon perään kaupunkeihin ja Ruotsiin. Peltoja laitettiin pakettiin, eikä kotitila voinut toimeentuloa kaikille antaa.

" ... Päivällä niitetyn heinän tuoksu tuntui sieraimissa, kun Paavo polki kyläntietä kotia kohti. Aurinko oli laskenut ja oli iltamyöhä. Säät olivat suosineet heinäntekijöitä koko viikon. Niinpä viimeiset kaadetut heinät odottivat seipäille laittajia. Odottivat, kunnes laittajat ovat heränneet. Töiden aloittamien kun tahtoi venyä melkein puolelle päivin. Ei siitä toisaalta mitään haittaa ollut ..."
       " ... Paavo ehti jo ajatella, että hänen valintansa olisi ratkennut, jos pellot olisi paketoitu. Silloin ei tarvitsisi miettiä, jatkaako tilan pitämistä. Se tarkoitti myös, että jäädäkö kylälle, vai lähetäkö muualle. Nämä vaihtoehdot olivat ja jäivät edelleen voimaan. Ammattikouluun lähtö kuitenkin jäi tältä syksyltä odottamaan tulevia syksyjä. Niin jäi Paavoa odottamaan lähtö yleensä mihinkään tältä syksyltä. Ei sitä noin vain lähdetä mihinkään, varsikaan kun ei ole paikkaa, mihin lähteä ..."
     " ...
Syksyinen sade ropisee katuun, osa koivujen lehdistä on tippunut maahan, kun Leena astelee sateenvarjon alla asuntoaan kohti. Iltavuoro oli ollut kiireistä aikaa hoitolaitoksessa. Hoitajat olivat tiuskineen toisilleen työpaineiden alla ja osan siitä oli saanut myös harjoittelija Leena. Harjoittelijoilla teetettiin työtä vuorotta ja luppoaikaa ei juuri jäänyt ... "
      " ... Pyöreän lavan toinen puoli on täynnä tyttöjä ja toinen puolikas poikia. Kun bändi aloittaa musiikin, niin kaikki näyttää menevän sekaisin. Ei saa selvää, kummalla puolella on toisia enemmän. Jonkin ajan kuluttua tilanne palautuu ja osa tytöistä jää toiselle seinustalle ja osa pojista toiselle. Väliin jää tila, joka on täynnä pareja, jotka liikkuvat milloin mihinkin suuntaan. Tanssilta se ei kuitenkaan näytä, mutta se ei nyt ole pääasia olenkaan. Pääasia, on se päiden asia, jotka tekevät tuttavuutta keskenään. Toinen pää kuuluu pojalle ja toinen tupeeratulle tytön päälle ..."
       " ... Tulomatkan keskustelu on saanut muutoinkin usein mietteliään ja omissa ajatuksissa olevan Paavon entistä mietteliäämmäksi. Paavo ajattelee, että kaikkea sitä kuulee, vaikka ei ole vielä edes vanhaksi elänyt. Mitä sitä ehtii tulla, kun vanhainkodissa aikanaan ollaan. Luoja sen yksin tietää, mutta ei Paavolle halua kertoa, ettei tee liian hätiköityjä päätöksiä ... "

<< SIVUN ALKUUN